Menu Sluiten

Oud-voorzitters op jublieum Speelweek Nieuwerbrug

V.l.n.r.: Voorzitter Rick van Duijn, oud-voorzitters Lianne Verhagen-Verkerk, Piet Hulst en Ed Korff. Zij zijn allemaal weer terug voor het speciale jubileumjaar van Speelweek Nieuwerbrug.

Dit jaar vindt in Nieuwerbrug alweer de 40e editie van de jaarlijkse Speelweek plaats. Elk jaar in de laatste week van de zomervakantie worden de kinderen van de basisschool een hele week lang vermaakt met tal van activiteiten. De jubileum-editie van de Speelweek wordt dit jaar gehouden van maandag 15 tot en met vrijdag 19 augustus 2016. Steevast staat in de week een thema centraal, dit jaar is dat “Dance around the World”. Speciaal voor het jubileum zijn ook enkele oud-vooriztters weer even terug in het harnas!

“…Een podium van steigerpijpen…”

De zomervakantie is begonnen! Voor veel kinderen betekent dat ruim zes weken vakantie. Al jarenlang wordt diezelfde vakantie afgesloten met de Speelweek. “In deze week staat het plezier van de kinderen centraal, dat is waar we het allemaal voor doen”, aldus huidig voorzitter Rick van Duijn. Dat is iets wat altijd de drijvende kracht is geweest van deze week. De Speelweek in Nieuwerbrug heeft nooit de ambitie gehad groot te worden. “Er is nooit de ambitie geweest om het evenement in omvang te laten groeien, wél om het steeds slimmer en professioneler aan te pakken, met de tijd mee te gaan én om financieel gezond te blijven”, vervolgt van Duijn. “Daarnaast heeft het dorp veel enthousiaste mensen en bedrijven die zich belangeloos inzetten voor de jeugd in het dorp. Dáár ligt de kracht. We hebben geen bekende artiesten nodig om zo’n week te laten slagen.” De Speelweek heeft zich altijd voornamelijk gefocust op kinderen uit het eigen dorp. Maar elk jaar komen ook neefjes en nichtjes van uiten het dorp, in Nieuwerbrug met de Speelweek meedoen.

Pas sinds het 25-jarig jubileum maakt de Speelweek gebruik van een grote witte evenemententent op het terrein, voor die tijd ging dat nog heel anders. “Wij waren de week ervoor druk met het bouwen van een podium van steigerpijpen en het opzetten van legertenten”, vertelt oud-voorzitter Ed Korff. Hij is een van de oud-voorzitters die voor even weer terug is in het jubileumjaar. Elke ochtend wordt de dagopening gedaan door de voorzitter, met daarin de mededelingen voor die dag. Speciaal voor het jubileum zal dit jaar elke ochtend een oud-voorzitter de opening verrichten, aangevuld met anekdotes uit de periode dat zij voorzitter waren. De week wordt op maandagochtend geopend door oud-voorzitter Ed Korff. Op dinsdag is oud-voorzitter Piet Hulst, waarna het op de ochtend van de huttenbouw, woensdag, de beurt is aan oud-voorzitter Lianne Verhagen-Verkerk. Op donderdagochtend neemt de huidige voorzitter, Rick van Duijn, het woord. “Ik ben er trots op dat alle oud-voorzitters direct en enthousiast JA zeiden op de uitnodiging”, zegt van Duijn. “Het is toch best wel uniek om het op deze manier in je jubileumjaar te verwerken.” Daarbij is het ook voor de kinderen leuk om te horen hoe het er vroeger aan toe ging, zónder alle ‘luxe’ van nu.” Opvallend is dat een aantal dingen in al die jaren nagenoeg niét zijn veranderd. “Als je zo terug gaat in de tijd en je bekijkt de oude foto’s, dan zie je dat sommige dingen toen zo goed zijn bedacht of uitgevoerd, dat je daar niets aan hoeft te veranderen”, zegt Rick van Duijn enthousiast. “De huttenbouw bijvoorbeeld, voor de jongste groep met kartonnen pianodozen, voor de oudere groepen met houten pallets. Dat bestaat al zo lang!” Datzelfde geldt voor de entreepoort.

 “Ook de poort wordt elk jaar weer in de stijl van het thema uitgevoerd, het hoort er gewoon bij! Zodra op zaterdagochtend de poort omhoog wordt getakeld en wordt vastgezet, dán weten we het zeker: de Speelweek gaat bijna weer beginnen!”