Menu Sluiten

Gedragscode en VOG

Tegenwoordig zijn er steeds meer regels verbonden aan het werken met kinderen om de veiligheid van de kinderen te garanderen. Vanaf nu is het binnen Speelweek Nieuwerbrug verplicht voor elke vrijwilliger om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen bij de aanmelding. Sinds maart 2018 zijn we toegelaten tot het Gratis VOG programma van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Hierdoor kunnen we gratis voor alle vrijwilligers die 18+ zijn een VOG aanvragen. Je hebt wel een DigiD nodig om het VOG aan te kunnen vragen!

Kijk voor meer informatie over VOG’s op de website: https://www.justis.nl/producten/verklaring-omtrent-het-gedrag/jongeren.

Daarnaast hebben we voor alle vrijwilligers een gedragscode opgesteld. De gedragscode bestaat uit regels die bijdragen aan een open, transparante en veilige omgeving voor kinderen én onze vrijwilligers. Wanneer je bij ons als vrijwilliger, stagiair(e) bent aangemeld, vragen wij je deze gedragscode te lezen en te ondertekenen.

Wat is de procedure?

  • Vraag op tijd een DigiD aan, mocht je die nog niet hebben. Dit kan via https://www.digid.nl.
  • Tijdens de kick-off vragen we jullie de Gedragscode te tekenen. Als je nieuw bent bij de speelweek vragen we een VOG voor je aan. Heb je al eerder meegedaan? Je hoeft niet elk jaar een VOG in te leveren, wij hanteren een geldigheid van twee jaar.
  • Binnen een aantal dagen ontvang je een mailtje op het opgegeven mailadres waarin je de aanvraag voor de VOG moet bevestigen met behulp van je DigiD account.
    • Voor de aanvraag van de VOG hoef je niet te betalen!
    • Je ontvangt de VOG thuis per post
  • Als je de VOG in de post hebt ontvangen, scan deze in en mail de VOG met behulp van het contactformulier op de site of naar het opgegeven e-mailadres.

Wanneer krijg je (g)een VOG?

Met een VOG wordt er gekeken naar je justitiële verleden om te bepalen of het geen gevaar is om te werken met kinderen. Als je ooit eens een bekeuring hebt gekregen dan ontvang je gewoon een VOG en zal dit nooit bekend worden bij de organisatie. Sommige strafbare feiten zijn dus geen probleem om een VOG te krijgen, maar elke situatie is anders. Zwaardere strafbare feiten kunnen wel van invloed zijn op het wel of niet ontvangen van een VOG.

Privacy

De privacy is gegarandeerd, want alle ontvangen VOG’s zijn hetzelfde. Er staat geen informatie op over jouw persoonlijke situatie. Mocht het zo zijn dat je geen VOG ontvangt, dan komt de stichting er niet achter waarom je ‘m niet hebt ontvangen.